INVESTICIJSKA STUDIJA

Investicijska studija je pisani dokument koji je po sadržaju vrlo sličan Poslovnom planu, no nešto većeg opsega. Izrađuje se za investicije veće ukupne vrijednosti (obično iznad 100.000,00 eura).

Investitori, primjerice banke, ulažući svoja raspoloživa sredstva kojima će se osigurati realizacija investicijskog projekta očekuju određeni prinos jer su se odrekli potrošnje tih sredstava u sadašnjosti. Poduzetnici koji taj posuđeni kapital koriste za realizaciju investicijskog projekta polaze od pretpostavke da će njegovom realizacijom donijeti korist sebi, ali i vlasnicima posuđenih novčanih sredstava odnosno tuđim izvorima financiranja. Prema tome, javlja se potreba za izračunavanjem ekonomske opravdanosti ulaganja novčanih sredstava sa stajališta financijske efikasnosti.

Financijska efikasnost investicijskih projekata determinira se sagledavanjem čistih novčanih tokova investicije, uzimajući u obzir vremensku preferenciju novca pri čemu se koriste različite metode financijskog odlučivanja. Metode za mjerenje financijske efikasnosti investicijskih projekata, pokušavaju putem matematičkih izraza i zakonitosti dovesti u vezu financijske efekte potencijalnog investicijskog projekta s investiranim iznosom.

Investicijska studija često ima stotinjak stranica, na kojima se osim tekstualnog dijela nalazi i niz tablica, slika i grafičkih prikaza pomoću kojih se detaljnije i slikovitije objašnjavaju pojedine stavke iz Studije. Riječ je o stručnom elaboratu koji mora biti kvalitetno pripremljen. Svi elementi Investicijske studije moraju biti povezani a najmanja promjena bilo kojeg financijskog parametra utječe na ostale parametre te mijenja kompletnu strukturu i dobivene rezultate provedenih analiza u Investicijskoj studiji.

Obzirom da je riječ o elaboratu koji će uvjeriti investitore i banke da ulože svoj novac u projekt, izradu ovog elaborata preporuča se povjeriti stručnjaku. Kada se radi Investicijska studija, ideja nije pod svaku cijenu dokazati da je neki projekt isplativ ako realno nije. Naprotiv, Investicijska studija mora realno pretpostaviti buduće poslovne događaje koji nastaju nakon provedenog ulaganja. Tek kada se i sam investitor uvjeri u opstojnost svoje poslovne ideje, može se krenuti prema bankama i ostalim vanjskim izvorima financiranja sa ciljem zatvaranja financijske konstrukcije projekta.

Prijavite se na besplatni newsletter!

obavijesti o natječajima i programima za poduzetnike

Koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva na stranicama. Ukoliko nastavite koristiti ove stranice, pretpostaviti ćemo da se slažete s  pravilima privatnosti i općim uvjetima poslovanja.