STUDIJA GOSPODARSKE
OPRAVDANOSTI / ISPLATIVOSTI / IZVODLJIVOSTI

Studija gospodarske opravdanosti, Studija isplativosti i Studija izvodljivosti su zapravo elaborati koji su po sadržaju i namjeni vrlo slični Investicijskoj studiji, te se također temelje se na realnim pokazateljima i ocjenama opravdanosti ulaganja u neki projekt. Ipak, postoje neke bitne razlike a o vrsti elaborata ovisi za što će se on koristiti (kome je namijenjen), koji je njegov krajnji cilj te u kojoj se fazi projekta izrađuje.

Studija gospodarske opravdanosti i ostali navedeni oblici elaborata često upućuju na „uska grla“ i pomažu pri donošenju odluka o postupanju sa određenom poslovnom idejom. Primjerice, mogu odgovarati na pitanja da li nastaviti samostalno poslovanje ili ući sa nekim u partnerski odnos; da li prodati ili iznajmiti određeni posao ili njegov segment, da li kupiti ili unajmiti poslovni prostor ili bilo koju drugu imovinu i na slična pitanja.

Studija gospodarske opravdanosti vrlo se često izrađuje za potrebe prijava na natječaje za dobivanje koncesija, koje izdaju tijela javne uprave (primjerice na pomorskom dobru ili slično). Tada je, osim za davatelja koncesije koji uvjetuje da se uz ostalu natječajnu dokumentaciju priloži i Studija gospodarske opravdanosti, takav elaborat vrlo bitan i za samog natjecatelja jer je njegov cilj izračunati optimalnu visinu naknade koju će ponuditi davatelju koncesije, a koja se često sastoji od stalnog i promjenjivog dijela.

Studija gospodarske opravdanosti, Studija isplativosti i Studija izvodljivosti temelje se na sljedećim principima: analiza se provodi za sve godine vijeka projekta; sve vrijednosti su iskazane u istoj valuti; analiza se provodi na temelju ispravljenih cijena (uzima se u obzir prosječna inflacijska stopa); za potrebe ocjene određuje se ekonomski vijek projekta; svi primici i izdaci imaju oblik novca; reprodukcijski se ciklus završava unutar jedne godine a izračuni poslovanja investitora sačinjeni su na temelju elemenata kalkulacija postojećih i budućih prihoda, te izračunatih troškova poslovanja.

U izradi ovih elaborata imamo veliko iskustvo te smo imali prilike uspješno sudjelovati u brojnim postupcima dobivanja koncesija (najčešće na pomorskim dobrima). Kontaktirajte nas sa potpunim povjerenjem.

Prijavite se na besplatni newsletter!

obavijesti o natječajima i programima za poduzetnike

Koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva na stranicama. Ukoliko nastavite koristiti ove stranice, pretpostaviti ćemo da se slažete s  pravilima privatnosti i općim uvjetima poslovanja.