POSLOVNI PLAN

Poslovni plan je pisani dokument koji vrlo jasno opisuje poduzetničku ideju i njene efekte te sredstva, resurse i metode potrebne za realizaciju te ideje. Poslovni plan pruža osnovne informacije o investitoru, njegovom financijskom položaju i očekivanim promjenama financijskog položaja investitora nakon ulaganja te pokazuje efikasnost investicije kroz mogućnost povrata uloženih sredstava i zarade. Poslovni plan definira ciljeve i vrijednost investicije, izvore financiranja te projekcije budućih tokova novca i poslovnih rezultata u određenom razdoblju.

Izrada Poslovnog plana započinje sa poslovnom idejom. Definiranje cilja je istodobno polazna točka za njegovo pisanje kao i krajnji odgovor koji mora biti jasan svakome onome tko ga čita. Poslovni plan ne služi samo onima koji pokreću neki posao ili unapređuju postojeći, nego je najčešće izvor na temelju kojeg vanjski suradnici i izvori financiranja procjenjuju rizike i isplativost vlastitog angažmana. To su prije svega banke koje sudjeluju u financiranju ali i drugi investitori, poslovni partneri ili dobavljači.

Poslovni plan je dokument kojim se razrađuje poduzetnička poslovna ideja, procjenjuje poslovanje poduzeća u budućnosti; koji opisuje što se namjerava raditi, gdje, kako, kada i uz kakve očekivane poslovne rezultate. Kroz Poslovni plan se cjelovito i potanko obrazlažu ulaganja u posao, ocjenjuju razne poslovne varijante i njihova poslovna učinkovitost te procjenjuje poslovni rizik.

Poslovni planovi se rade i kod poduzeća u osnivanju i kod “zrelih” poduzeća koja žele investirati u neki novi projekt, poslovni razvoj i rast. Kod novih poduzeća poslovnim planom ocjenjuje se ima li poduzeće poslovne šanse a podaci o budućem poslovanju procjenjuju se na osnovi detaljnih analiza tržišta, proizvoda/usluga i konkurencije. Kod postojećih poduzeća, u ekonomsko-financijski proračun unose se podaci o dosadašnjem poslovanju te na osnovi toga i kod novih investicija procjenjuju trendovi razvoja.

Poslovni plan preporučuje se svima onima koji se bave ili se planiraju baviti bilo kojim oblikom poduzetništva. Bez jasnog Poslovnog plana poslovni ciljevi najčešće ostaju samo želje.

Prijavite se na besplatni newsletter!

obavijesti o natječajima i programima za poduzetnike

Koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva na stranicama. Ukoliko nastavite koristiti ove stranice, pretpostaviti ćemo da se slažete s  pravilima privatnosti i općim uvjetima poslovanja.